Jacuś

Ciasto z dzisiejszego przepisu, to przekładaniec, który znalazłam w przepisach od babci. Nie muszę polecać, bo wszystkie „stare” receptury są unikalne i mają wyjątkowy smak. „Jacuś”, bo taka nazwa tego wypieku, pochodzi od batonika, który obecnie nie jest dostępny. Był o smaku czekoladowo-pomarańczowym, który idealnie przełamywał…

Sernik pistacjowy

Zastanawiacie się co upiec na Święta Wielkanocne, czym zaskoczyć swoich gości? Przychodzę z propozycją na sernik pistacjowy. Idealnie kremowy i zwarty, pieczony w kąpieli wodnej zawsze smakuje obłędnie! Polecam 🙂

Mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka to deser inspirowany popularnym batonikiem od Kinder. Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy mlecznej i polewy czekoladowej. Idealnie sprawdzi się na kinderbale czy do niedzielnej kawy. Polecam!

Karpatka z groszkiem ptysiowym

Dziś przychodzę z błyskawiczną karpatką z groszkiem ptysiowym. To alternatywa do tradycyjnej bez pieczenia. Jeśli ugotujecie wcześniej budyń czas przygotowania to tylko zmiksowanie masła z budyniem i czas chłodzenia. Zapraszam do przepisu 🙂