Tiramisu

Tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów otoczonych kremem z serka mascarpone, jajek i likieru amaretto. Całość posypuje się kakao lub czekoladą. Bardzo polecam zrobić w domowym zaciszu!

Babka adwokatowa

Kolejny przepis, który jest obowiązkowy na wielkanocnym stole. Pyszna babka na bazie likieru jajecznego, użyłam tym razem o smaku słonego karmelu przez co kolor babki jest nieco ciemniejszy. Aromat alkoholowego dodatku jest lekko wyczuwalny, a smak rewelacyjny. Gorąco polecam!

Kukułka

Trochę zabawy, ale efekt gwarantowany! Warto pokusić się i je przygotować, pyszne biszkoptowe ciasto, z kremem śmietanowym i ponczem czekoladowo – procentowym, pychota, gorąco polecam 🙂

Pijak

Ciasto pochodzące z zapisków babci. Z nutą alkoholu, więc na pewno tylko dla dorosłych. Dość specyficzne w połączeniu kokosu i maku, ale delikatne i smaczne. Ciasto nie jest zbyt wysokie, wiec wskazanie do tego aby wykonać je na małej blaszce.