Szarlotka
Tradycyjna, nieskomplikowana, ale jakże smaczna! Nie trzeba przedstawiać – po prostu zapraszam na szarlotkę!
Tradycyjna, nieskomplikowana, ale jakże smaczna! Nie trzeba przedstawiać – po prostu zapraszam na szarlotkę!
Makowiec i sernik w jednym? Dlaczego nie! To idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia jak i imprezy okolicznościowe. Ciasto ładnie się prezentuje i kroi – polecam z czystym sumieniem.
Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z jabłkami, a co za tym idzie dziś częstuje przepisem na pyszną szarlotkę z bezą. Spód ciasta jest prawie kruchy, bo z dodatkiem śmietany – otulony warstwą podsmażonych jabłek i puszystą bezą. Wierzch ciasta zdobi dekoracyjna kratka.
Najprostsze i błyskawiczne do zrobienia ciasto ze śliwkami i budyniową pianką! Kruchy spód przykryty warstwą owoców, bezą i kruszonką ze startego ciasta. Polecam!
Tarta na kruchym spodzie z masą mascarpone i borówkami to szybki deser na letnie dni. Spód przygotowałam z mieszanki do wypieku ciasta kruchego marki Polskie Młyny, która usprawniła mi pracę, a ciasto smakowało jak tradycyjne. Lekki krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki w towarzystwie borówki amerykańskiej zerwanej prosto z ogrodu…
Sezon na rabarbar w pełni, więc nie może zabraknąć wypieku właśnie z nim w roli głównej. Rabarbar pod chmurką to ciasto na kruchym spodzie, połączone z rabarbarem i okryte bezową chmurką. Polecam!
Tradycyjne ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie. Są to jedne z tych wypieków, które może zrobić każdy i zawsze się udają, nawet jeśli ktoś nie posiada genu cukiernika. Wystarczy kilka podstawowych składników, 10 minut wyrabiania ciasta i 30 minut na pieczenie. Polecam!
Świetny przepis na tartę z truskawkami, który pochodzi ze strony Ani Starmach. Prosty i szybki w wykonaniu deser. Polecam!