Składniki:
Ciasto kruche (na tortownicę o średnicy 26 cm)
- 300 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 160 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Budyniowa pianka
- 5 białek
- 200 g drobnego cukru
- 2 budynie śmietankowe
Dodatkowo
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Najprostsze i błyskawiczne do zrobienia ciasto ze śliwkami i budyniową pianką! Kruchy spód przykryty warstwą owoców, bezą i kruszonką ze startego ciasta. Polecam!
Wykonanie:
Ciasto kruche
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Mniejszą cześć schować do zamrażarki, a większą schodzić w lodówce przez godzinę, Śliwki oddzielić od pestek, pokroić w kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Budyniowa pianka
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce drobnego cukru, po każdej dokładnie mieszając. Na końcu dodać proszek budyniowy.
Złożenie ciasta
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Większą cześć ciasta rozwałkować na dnie tortownicy, nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć śliwki, następnie wyłożyć budyniową piankę, a na wierzch zetrzeć drugą cześć ciasta kruchego, Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około ok. godziny. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarzy