Sernik pistacjowy

Składniki:

Spód

  • 230 g ciasteczek owsianych
  • 1/4 kostki masła

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka (użyłam Piątnicy)
  • 200 g pasty pistacjowej bez dodatków (użyłam Targroch)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy

Krem pistacjowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g pasty pistacjowej bez dodatków
  • 40 g cukru pudru
  • liofilizowane owoce
  • garść pistacji
  • 1 limonka

Sernik pistacjowy

Zastanawiacie się co upiec na Święta Wielkanocne, czym zaskoczyć swoich gości? Przychodzę z propozycją na sernik pistacjowy. Idealnie kremowy i zwarty, pieczony w kąpieli wodnej zawsze smakuje obłędnie! Polecam 🙂

Wykonanie:

Spód

Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia (ranty od środka wysmaruj odrobiną masła, by wysokie paski pergaminu dobrze trzymały się wnętrza formy). Rozblenduj ciasteczka na drobny piasek, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Na czas przygotowania masy serowej ciasteczko spód włóż do lodówki.

Masa serowa

Do misy miksera dodaj twaróg, cukier, miękkie masło, a następnie wbij jajka. Całość dobrze wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj budyń waniliowy i pastę pistacjową. Ponownie wymieszaj. Całą masę ostrożnie wylej do formy ze spodem z ciasteczek i masła.

Pieczenie sernika – na dnie nagrzanego do temperatury 160 stopni piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik piecz w takich warunkach przez całe 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 20 minut. Dopiero po tym czasie nieznacznie uchyl drzwiczki, a po 10 minutach chwili wyjmij formę z sernikiem. Upieczony sernik można uwolnić z tortownicy i odstawić do przestudzenia.

Krem pistacjowy

Na całkowicie przestudzony lub dodatkowo schłodzony sernik można wyłożyć krem z mascarpone i pistacji. Serek mascarpone cukier i pastę pistacjową dobrze wymieszaj. Gotowy krem rozłóż na całej, górnej powierzchni sernika.
Sernik pistacjowy można udekorować jeszcze siekanymi pistacjami oraz plasterkami limonki czy liofilizowanymi owocami. Po przygotowaniu sernik odłóż do lodówki i tam też przechowuj.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *