Składniki:
Ciasto
- 300 g herbatników
- 480 g (puszka) kajmaku
- 90 g ryżu preparowanego
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 150 g śmietanki 36%
Polewa czekoladowa
- 200 g gorzkiej czekolady min 50% kakao
- 230 g śmietany 36% w temperaturze pokojowej
- 25 g masła
- 1-2 łyżeczki kakao
Szyszka
Ciasto Szyszka to ekspresowe i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Struktura jest zupełnie inna niż w tradycyjnych ciastach, a łatwość i szybkość wykonania sprawia, że na pewno będę do niego wracać. Polecam 🙂
Wykonanie:
Ciasto
Na blaszkę (28×19) wykładam herbatniki. Do miski wsypuje ryż i dodaje kajmak, dokładanie mieszam i wykładam na herbatniki. Dociskam i wyrównuje łyżką. Układam kolejną warstwę herbatników. Serek mascarpone miksuje ze śmietanką i kawą i przekładam na herbatniki. Wyrównuje i układam kolejną warstwę herbatników.
Rozpuszczam czekoladę, masło i kakao ze śmietanką, a następnie wylewam ją na herbatniki. Ciasto schładzam w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarzy