Składniki:
- 300 g herbatników maślanych
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 200 g słonecznika łuskanego
- opcjonalnie śmietan-fix
Słonecznikowiec bez pieczenia
Słonecznikowiec to ciasto, które nie wymaga wielkich umiejętności, składa się z maślanego kremu kajmakowego i warstwy śmietanowej. Podstawę stanowią herbatniki, więc czas przygotowania nie przekracza 30 minut! Polecam!
Wykonanie:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę kajmakową. Do masy wmieszać 1/3 szklanki uprażonego słonecznika. Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Można dodać śmietan-fix. Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Komentarzy