Słonecznikowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g słonecznika łuskanego
  • opcjonalnie śmietan-fix

Słonecznikowiec bez pieczenia

Słonecznikowiec to ciasto, które nie wymaga wielkich umiejętności, składa się z maślanego kremu kajmakowego i warstwy śmietanowej. Podstawę stanowią herbatniki, więc czas przygotowania nie przekracza 30 minut! Polecam!

Wykonanie:

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę kajmakową. Do masy wmieszać 1/3 szklanki uprażonego słonecznika. Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Można dodać śmietan-fix. Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *