Składniki:
- 700 g truskawek + do dekoracji
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 opakowania biszkoptów savoiardi
- esperesso do nasączenia biszkoptów
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Charlotte z truskawkami
Charlotte z truskawkami to deser bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie i upalne dni!
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5-10 minut. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i wrzucamy do garnka (większe sztuki można pokroić). Truskawki lekko blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Następnie zagotowujemy truskawki wraz z 4-5 łyżkami cukru pudru (w zależności od słodkości owoców). Zestawiamy z ognia. Chwilę mieszamy, aby syrop nie był wrzący i dodajmy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie do masy dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm – jej dno wykładamy papierem do pieczenia (kawałek papieru kładziemy na dno, zaciskamy obręcz i odcinamy nożyczkami nadmiar). Z biszkoptów odcinamy końce (ok. 0,5-1 cm). Ustawiamy je w tortownicy pionowo, uciętym końcem do dołu tak, aby stworzyć rant z biszkoptów. Na dnie układamy okrągłe biszkopty poziomo, ale tym razem zamoczone na chwilę w zaparzonym espresso.
Gdy masa truskawkowa nieco się przestudzi, nalewamy kilka jej łyżek bezpośrednio do jogurtu i mieszamy. Potem dodajemy jeszcze kilka łyżek masy, ponownie mieszamy i dodajemy tak wymieszany jogurt do garnka z masą truskawkową. Mieszamy całość do połączenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodajemy całość śmietany do masy jogurtowo-truskawkowej i delikatnie mieszamy od dołu do góry, aż do połączenia. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy z biszkoptami. Wkładamy do lodówki na całą noc. Wierzch ozdabiamy truskawkami.
Smacznego!
Komentarzy