Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 250 g twarogu;
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 2 żółtka;
- 100 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego;
- ok. 0,5 l oleju słonecznikowego lub smalcu.
Serowe oponki
Fusce quis tincidunt sapien. Praesent sodales sollicitudin risus nec bibendum. Quisque at libero a sem malesuada rhoncus vitae eu nisl. Proin nunc neque, ultricies ut est id, feugiat tincidunt tellus. Quisque pharetra est et leo pellentesque mollis. Cras consequat libero sit amet neque consequat pharetra. Curabitur tempus vitae quam eget iaculis.
Cras eu purus lacinia, faucibus augue eget, porta leo. Nam blandit accumsan odio, quis fermentum enim cursus at. Morbi mattis lacinia mi eu hendrerit. Etiam hendrerit accumsan nisl vitae iaculis. Aenean id nulla eu lacus accumsan iaculis. Donec pellentesque mauris a iaculis pharetra. Nulla vitae dolor est.
Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser,cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę.Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił.Wyciąć szklanką kółka, w środku nakrętką lub kieliszkiem wyciąć mniejsze kółeczka.
Nagrzać tłuszcz do ok. 175 stopni. Wkładać po kilka oponek i smażyć po minucie z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia.
Smacznego!
Komentarzy