Sernik z żurawiną

Składniki:

Spód z czarnym kakao

  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g czarnego kakao intense Dr. Oetkera
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko

Masa serowa

  • 150 g świeżej żurawiny
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 1 białko
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g skrobi ziemniaczanej

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 20 g śmietanki 30%

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną to ostatnie odkrycie dla moich kubków smakowych, bardzo delikatny i niezbyt słodki. Polecam przepis właśnie teraz kiedy jest dostępna świeża żurawina.

Wykonanie:

Spód z czarnym kakao

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstaw. Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodaj masło i żółtko, wymieszaj. Powstałą kruszonkę przesyp do przygotowanej wcześniej tortownicy, równomiernie rozprowadź, mocno dociskając dłońmi do dna. Piecz 20 min (180°C). W tym czasie przygotuj masę serową.

Masa serowa

o naczynia miksującego włóż twaróg i mascarpone, dodaj śmietanę, jajka, białko, cukier, cukier z wanilią i skrobię, zmiksuj. Masę serową przelej na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłóż odważoną wcześniej żurawinę. Obniż temperaturę piekarnika do 160°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieść płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piecz 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryj go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

Polewa

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.

Źródło

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *