Składniki:
Spód z czarnym kakao
- 140 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g czarnego kakao intense Dr. Oetkera
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
Masa serowa
- 150 g świeżej żurawiny
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 120 g śmietanki 30%
- 5 jajek
- 1 białko
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g skrobi ziemniaczanej
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 20 g śmietanki 30%
Sernik z żurawiną
Sernik z żurawiną to ostatnie odkrycie dla moich kubków smakowych, bardzo delikatny i niezbyt słodki. Polecam przepis właśnie teraz kiedy jest dostępna świeża żurawina.
Wykonanie:
Spód z czarnym kakao
Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstaw. Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodaj masło i żółtko, wymieszaj. Powstałą kruszonkę przesyp do przygotowanej wcześniej tortownicy, równomiernie rozprowadź, mocno dociskając dłońmi do dna. Piecz 20 min (180°C). W tym czasie przygotuj masę serową.
Masa serowa
o naczynia miksującego włóż twaróg i mascarpone, dodaj śmietanę, jajka, białko, cukier, cukier z wanilią i skrobię, zmiksuj. Masę serową przelej na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłóż odważoną wcześniej żurawinę. Obniż temperaturę piekarnika do 160°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieść płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piecz 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryj go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).
Polewa
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać.
Komentarzy