Składniki:
- 400 g okrągłych biszkoptów
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g masła
- 220 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 250 ml espresso
- 1 opakowanie ciasteczek Amaretti z Lidla
Sernik espresso
Czyżby to już jesień pukała do naszych drzwi? Kolejny dzień z deszczową aurą, więc jedyny słuszny wybór to kawa. Dziś przygotowałam również sernik o smaku espresso. Jeśli szukacie dobrej kawy, polecam Wam przetestować moją ulubioną Tchibo Exclusive Light Roast. Zapraszam po przepis 🙂
Wykonanie:
Masło i cukier delikatnie podgrzewamy (do rozpuszczenia). Mleko mieszamy z budyniem oraz mąką ziemniaczaną. Do roztopionego masła dodajemy ser oraz jajka, miksujemy i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Do masy wlewamy rozrobione budynie, gotujemy aż zawrze. Zdejmujemy z palnika. Na dno tortownicy układamy namoczone w naparze kawy biszkopty. Przykrywamy połową gorącej masy serowej. Układamy kolejną porcję namoczonych biszkoptów. Zalewamy resztą sera. Przykrywamy ciastkami Amaretti. Odstawiamy do schłodzenia. Po schłodzeniu dekorujemy np. kakao lub czekoladą.
Komentarzy