Składniki:
Sernik
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
- 10 jajek
- 2 łyżki kaszy manny
- 200 g masła
- 1 opakowanie sernix / przyprawy do sernika
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g drobnego cukru
Opcjonalnie
- rodzynki wg uznania
- skórka z pomarańczy
Sernik
Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki, jest mokry i bardzo treściwy. Ważnym elementem jest ser, który koniecznie musi być zmielony, a nie z wiaderka. Idealnym uzupełnieniem będą rodzynki lub skórka z pomarańczy. Polecam.
Wykonanie:
Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Masło roztop i odstaw do przestudzenia. Do miski ze zmielonym twarogiem dodaj dwie łyżki kaszy manny, cukier waniliowy, sernix oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj cukier. Następnie delikatnie połącz masę serową z pianą z białek. Opcjonalnie można na koniec dodać rodzynki. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłóż papierem do pieczeni i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Komentarzy