Sernik

Składniki:

Sernik

  • 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
  • 10 jajek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie sernix / przyprawy do sernika
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g drobnego cukru

Opcjonalnie

  • rodzynki wg uznania
  • skórka z pomarańczy

Sernik

Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki, jest mokry i bardzo treściwy. Ważnym elementem jest ser, który koniecznie musi być zmielony, a nie z wiaderka. Idealnym uzupełnieniem będą rodzynki lub skórka z pomarańczy. Polecam.

Wykonanie:

Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Masło roztop i odstaw do przestudzenia. Do miski ze zmielonym twarogiem dodaj dwie łyżki kaszy manny, cukier waniliowy, sernix oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj cukier. Następnie delikatnie połącz masę serową z pianą z białek. Opcjonalnie można na koniec dodać rodzynki. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłóż papierem do pieczeni i piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *