Rogaliki

Składniki:

Zaczyn drożdżowy

  • 10 dag świeżych drożdży 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki

Składniki na rogaliki

  • 1 kilogram mąki pszennej 
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 margaryna 250 g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • sól
  • marmolada/dżem/ krem czekoladowy

Rogaliki

Smak najlepszy na świecie! Kojarzony z dzieciństwem, zabawą i beztroską. Pyszne, ale pracochłonne. Dobre na śniadanie, do kawy, na przekąskę i nie tylko! Polecam 🙂

 

 

Wykonanie:

Zaczyn

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Rogaliki

Zaczyn dodać do mąki wraz z margaryną, żółtkami i resztą cukru, cukru waniliowego i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt ścisłe to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto podzielić na kilka części, każdą wałkować na okrągły placek. Wykrajać trójkąty, na których nakładamy marmoladę i zawijać. Blaszkę posypać lekko mąką i układać na blaszce. Wierzch rogalików można posmarować białkiem, piec 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

2

Komentarze:

  1. aashi7701

    Racja, dziękuję za zwrócenie uwagi. Dodajemy dwa żółtka, a białka można wykorzystać do lukru 🙂

    Pozdrawiam 🙂

  2. Unknown

    jakie żółtka??? W składnikach nie ma a juz w wykonaniu sa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *