Piernik staropolski

Składniki:

Ciasto piernikowe (podgrzać niemal do wrzenia)

  • 0,5 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag (masło + smalec)

Do masy zagotowanej dodajemy

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 0,5 szklanki mleka i pół łyżeczki soli
  • 50 g orzechów włoskich

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki miodu

Piernik staropolski

Piernik staropolski to bardzo tradycyjny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Chociaż wymaga trochę cierpliwości i staranności w wykonaniu po kilku tygodniach na świątecznym stole możemy się cieszyć pysznym ciastem. Jest idealne, wilgotne, a dodatkowo im starsze tym lepsze 🙂

Wykonanie:

Składniki na ciasto piernikowe:

podgrzać niemal do wrzenia. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Po trzech tygodniach…

Pozostawić na około trzy tygodnie w szklanym lub kamiennym naczyniu i przykryć ściereczką pozostawiając w chłodnym miejscu, np. spiżarce. Ciasto podzielić na cztery części. Dojrzałe ciasto piernikowe wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść gładką kulę. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na równy placek o wymiarach dużej blachy z wyposażenia piekarnika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Ciasto ma się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.Przekroić pionowo (nie poziomo) na 3 części (3 mniejsze prostokąty), przełożyć powidłami. Odstawić na tydzień zawijając szczelnie folią aluminiową.

Polewa czekoladowa:

Do rondla włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone masło oraz miód. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa. Od razu odstawić z ognia i ostudzić.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *