Składniki:
Ciasto piernikowe (podgrzać niemal do wrzenia)
- 0,5 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 25 dag (masło + smalec)
Do masy zagotowanej dodajemy
- 1 kg mąki tortowej
- 3 całe jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 0,5 szklanki mleka i pół łyżeczki soli
- 50 g orzechów włoskich
Polewa czekoladowa
- 200 g czekolady deserowej,
- 80 g masła
- 2 łyżeczki miodu
Piernik staropolski
Piernik staropolski to bardzo tradycyjny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Chociaż wymaga trochę cierpliwości i staranności w wykonaniu po kilku tygodniach na świątecznym stole możemy się cieszyć pysznym ciastem. Jest idealne, wilgotne, a dodatkowo im starsze tym lepsze 🙂
Wykonanie:
Składniki na ciasto piernikowe:
podgrzać niemal do wrzenia. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Po trzech tygodniach…
Pozostawić na około trzy tygodnie w szklanym lub kamiennym naczyniu i przykryć ściereczką pozostawiając w chłodnym miejscu, np. spiżarce. Ciasto podzielić na cztery części. Dojrzałe ciasto piernikowe wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść gładką kulę. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na równy placek o wymiarach dużej blachy z wyposażenia piekarnika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Ciasto ma się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.Przekroić pionowo (nie poziomo) na 3 części (3 mniejsze prostokąty), przełożyć powidłami. Odstawić na tydzień zawijając szczelnie folią aluminiową.
Polewa czekoladowa:
Do rondla włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone masło oraz miód. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa. Od razu odstawić z ognia i ostudzić.
Komentarzy