Składniki:
Ciasto
- 35 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 6 łyżek cukru
- 80 g masła
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 450 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
Dodatkowo
- marmolada z pigwy, powidła z róży
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
Pączki
Najlepszy przepis na domowe pączki! Tradycyjne, lekkie i puszyste. Nie są trudne w wykonaniu, ale wymagają cierpliwości. Zapraszam po sprawdzony przepis!
Wykonanie:
Przygotować rozczyn: świeże drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Odstawić pod ściereczkę na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Rozpuścić masło i ostudzić. Do rondelka wlać odrobinę wody, zagotować i umieścić na nim miskę o szerszej średnicy tak, by jej dno nie dotykało wody. W misie umieszczamy 5 żółtek i 5 łyżek cukru. Ucieramy je na parze mikserem na puszystą masę.
Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ok. 7-10 min (ja wyrabiam w robocie). Ciasto dobrze wyrobione w dalszym ciągu ciut klei się do rąk. Odstawiamy nasze ciasto pod ściereczkę do wyrastania na ok. 1 h. Po tym czasie wrzucamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy chwilę. Odrywamy kawałki ciasta ok. 15 szt. Formujemy pączki, posypujemy odrobinę mąką i spłaszczamy delikatnie dłonią. Zostawiamy je pod ściereczką na ok. 20 min, aż urosną. Smażymy partiami na oleju rzepakowym, z dwóch stron na rumiany kolor przez około 2-3 min z każdej strony. Po wyłowieniu osączamy na ręczniku papierowym. Idealna temperatura do smażenia pączków wynosi ok. 170 stopni. Pączki nadziewamy lekko ciepłe, za pomocą szprycy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarzy