Pączki z kremem pistacjowym

Składniki:

Zaczyn

  • 35 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru

Ciasto właściwe

  • 450 g mąki typ 550
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wódki
  • szczypta soli

Krem pistacjowy

  • 100 g śmietanki 36%
  • 100 g mleka
  • 80 g żółtek (4 sztuki)
  • 40 g cukru
  • 100 g pasty pistacjowej Targroch
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • szczypta soli

Pączki z kremem pistacjowym

Tłusty czwartek już niebawem… dlatego mam dla Was przepis, który testowałam już niejednokrotnie i jest niezawodny! Pączki wychodzą idealnie puszyste, a pistacjowy krem wręcz rozpływa się w ustach. Polecam!

Wykonanie:

Zaczyn

Wszystkie składniki na zaczyn dodać do miseczki i odstawić na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto właściwe

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, roztopione masło, jajko i sól. W drugiej misie ubić żółtka z cukrem na parze. Puszystą masę przelać do pozostałej masy i wyrabiać hakiem przez ok. 10 min. Wyrobione ciasto jest ciut klejące. Podsypujemy je lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h przykrywając ściereczką. Po tym czasie wyrzucamy ciasto na posypany mąką blat i jeszcze chwile wyrabiamy. Dzielimy na ok. 12 części. Formujemy pączki, i delikatnie spłaszczamy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 min. Smażymy na oleju rzepakowym z dodatkiem smalcu w temperaturze 170 stopni przez ok. 2 minuty z jednej strony.

Krem pistacjowy

Mleko podgrzej niemal do wrzenia. W osobnej miseczce rozbełtaj żółtka ze śmietanką i cukrem. Przelej nieco gorącego mleka do żółtek aby je zahartować. Wymieszaj i przelej z powrotem do rondelka. Podgrzewaj do temperatury 85 stopni tworząc krem angielski. Gorącym kremem zalej czekoladę z pastą pistacjową, dodaj mascarpone, sól i blenduj całość ok. 3 minuty. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Po przestudzeniu pączki nadziewamy kremem pistacjowym za pomocą rękawa cukierniczego. Wierzch pączka posypujemy cukrem pudrem lub w wersji ekstremalnej polewamy białą czekoladą.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *