Składniki:
Ciasto jasne
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 60 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne
- 4 jajka
- 1/ szklanki cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 60 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Krem budyniowy
- 700 ml mleka
- 1/2 szklani cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- 250 g margaryny
Metrowiec
Metrowiec to ciasto, na które już dawno miałam ochotę, jednak z wyglądu wydało się być skomplikowane dlatego długo zwlekałam z jego wykonaniem. Ale powiem Wam, że to był błąd – pyszne ciacho, niezbyt pracochłonne i kuszące swoim wyglądem. Polecam!
Wykonanie:
Ciasto jasne
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Strumyczkiem wlewać olej oraz wodę i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać składniki do piany.
Tak przygotowanie jasne ciasto przelać do formy keksówki o długości ok. 30 cm wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie formę z ciastem wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Ciasto ciemne
Przygotować w taki sam sposób jak ciasto jasne, dodając jedynie pod koniec kakao i dwie łyżki mleka. Tutaj również składniki powinny być w temperaturze pokojowej! W szczególności woda, jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki na ok. 2 godziny przed użyciem. Piec jak ciasto jasne- w keksówce o długości 30 cm w 180 stopni Celcujsza przez ok. 45 minut.
Krem budyniowy
600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym rozpuścić obydwie mąki tak, by nie było grudek (najlepiej je przesiać i dopiero wymieszać z mlekiem). Mieszankę mączną wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Następnie zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń- miksując za każdym razem.
Ostudzone ciasta wyjąć z foremek i pokroić na kromki o grubości ok. 2 cm. Smarować je kremem budyniowym i przyklejać na przemian jasne i ciemne ciasto. Należy zrobić dwa takie metrowce, ponieważ jeden byłby za długi. Wierzch i boki ciast również wysmarować kremem. Oba metrowce schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa
Jajka utrzeć z cukrem a następnie dodać kakao. Całość ucierać dodając jednocześnie rozpuszczoną, gorącą margarynę. Szybka i zawsze się udaje 🙂
Komentarzy