Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej typ 450
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 2 czerstwe bułeczki
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- opakowanie dżemu z czarnej porzeczki
Posypka
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
Łabędzi puch
Lubię wracać do starych przepisów. Delikatne ciasto o niecodziennym smaku kremu. Warte wypróbowania, szczególnie dla tych, którzy uwielbiają kokos 🙂
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Masa
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką – szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki.
Posypka
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Kinga
Świetny pomysł! 🙂