Składniki:
Zaczyn
- 100 ml mleka, lekko ciepłego
- 20 świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Ciasto drożdżowe
- 600 g mąki pszennej
- 200 ml mleka, lekko ciepłego
- 80 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
Dodatkowo
- 500-600 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 70 g mąki pszennej
Jagodzianki przepis II
Maślane bułeczki z jagodowym nadzieniem, zwane potocznie jagodziankami to jedne z moich ulubionych słodkich przekąsek. Idealnie nadają się na śniadanie, do kawy czy jako przekąska. Polecam póki są jeszcze świeże boróweczki 🙂
Wykonanie:
Zaczyn
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Ciasto drożdżowe
Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (trwa to około 10 min). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na ok. 80 g płaty ciasta. Rozwałkować, nadziać i skleić jak ciasto na pierogi, lekko spłaszczając przed wyłożeniem na blaszkę. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Wyrośnięte jagodzianki posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Kruszonka
W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.
Komentarzy