Frutina

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem cytrynowy

  • 1 maragaryna
  • 2 zółtka
  • 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe
  • 4 łyżeczki cukru
  • sok z całej cytryny
  • 0,5 litra wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa śmietanowa

  • 0,5 litra śmietanki 36%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 cukry waniliowe

Dodatkowo

  • herbatniki (2 i 1/2) paczki
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

Frutina

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny cytrynowiec. Składa się z biszkoptu, masy gotowanej na budyniu oraz śmietanki. Całość przykryta jest herbatnikami i grubą warstwą lukru. Połączenie jest bardzo delikatne i puszyste. Przepis nie sprawia trudności w wykonaniu jednak musimy poświęcić trochę czasu na ostudzenie biszkoptu czy masy. Zachęcam do wypróbowania!

Wykonanie:

Biszkopt:

Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 37 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać całą masę. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok.25 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni).

Krem cytrynowy:

Zagotować 0,5 litra wody. W 1/2 szklanki wody rozpuścić budynie, dodać sok z cytryny i cukier. Ugotować jak budyń. Do gotującego się budyniu dosypać galaretkę i chwilę pogotować. Po przestudzeniu dodać żółtka. Zimny budyń dodawać partiami do puszystej margaryny i żółtek.

Masa śmietanowa:

Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy.

Złożenie ciasta:

Na wystudzony biszkopt włożyć krem cytrynowy. Następnie masę śmietanową i herbatniki. Herbatniki polać grubą warstwą lukru. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

1

Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.