Drożdżowe z serem i śliwkami

Składniki:

Zaczyn

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 225 g cukru
  • 50 g budyniu waniliowego
  • 4 duże jajka

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g masła

Dodatkowo

  • 1,5 kg śliwek

Drożdżowe z serem i śliwkami

Kocham lato, za smaki, za kolory, za świeże owoce! Tym razem mam dla Was przepis na mega drożdżowe z serem i kruszonką. Z racji, że mamy teraz sezon na śliwki to właśnie one są dodatkiem do tego ciasta. Polecam!

Wykonanie:

Zaczyn

Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę ciepłego mleka. Rozetrzeć łyżką na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut by wyrosły.

Ciasto drożdżowe

Cukier wsypać do ciepłego mleka i wymieszać. Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Jajka roztrzepać. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka i ciepłe mleko z cukrem. Wymieszać masę łyżką, stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wymieszać ciasto dużą łyżką lub np. mikserem planetarnym ok. 15 min.

Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dużą prostokątną formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół, usunąć pestki.

Masa serowa

Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać zmielony ser. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie wsypać budyń. Dokładnie wymieszać.

Kruszonka

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami formując kruszonkę.

Wykończenie

Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Masę serową wylać równomiernie na ciasto. Na wierzchu gęsto powciskać połówki śliwek.
Ciasto posypać obficie kruszonką. Następnie ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec około 60 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy a kruszonka lekko zarumieniona. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *