Składniki:
Zaczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka maki pszennej
- 2 łyżki ciepłego mleka
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 75 ml oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 10 g roztopionego masła
Drożdżowe róże
Po naprawie robota od razu machnęłam drożdżowe! Dzisiejszą propozycją są karnawałowe róże drożdżowe, czyli takie ciasto odrywane, które świetnie sprawdzi się do kawy czy słodkie śniadanie.
Wykonanie:
Zaczyn
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w miseczce – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Ciasto
Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy mleko, jajko, cukry, zaczyn, sól. Zagniatamy, na koniec dodajemy olej i całość mieszamy ok. 10 min w robocie planetarnym. Dokładnie wyrobione ciasto lekko podsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h. Wyciągamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy, ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy okręgi, następnie każdy jeszcze bardzo delikatnie rozwałkowujemy. Na blacie kładziemy pierwszy okrąg, połowę smarujemy roztopionym masłem, nakładamy drugi okrąg, ponownie smarujemy masłem i nakładamy trzeci okrąg. Zwijamy w rulonik i przecinamy na pół. Każdą różyczkę układamy obok siebie w podsypanej mąką tortownicy, pozostawiając między nimi trochę odstępu. Robimy tak do wykończenia ciasta, a następnie odkładamy jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut – ciasto ma się pięknie zarumienić. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarzy