Tarta na kruchym spodzie z serkiem mascarpone i borówkami

Składniki:

Ciasto kruche

  • opakowanie mieszanki do wypieku ciasta kruchego Polskie Młyny
  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła

Krem mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 400-500 g borówki amerykańskiej

Tarta na kruchym spodzie z masą mascarpone i borówkami

Tarta na kruchym spodzie z masą mascarpone i borówkami to szybki deser na letnie dni. Spód przygotowałam z mieszanki do wypieku ciasta kruchego marki Polskie Młyny, która usprawniła mi pracę, a ciasto smakowało jak tradycyjne. Lekki krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki w towarzystwie borówki amerykańskiej zerwanej prosto z ogrodu to bardzo smaczne połączenie. Polecam!

Wykonanie:

Ciasto kruche

Do naczynia wsypać zawartość opakowania, dodać jajko i miękkie masło. Całość zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Piec w temp. 175-180°C przez 25 min (do zarumienienia) na funkcji góra-dół.

Krem z mascarpone

Kremówkę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Zmiksować na gęsty krem (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła). Przełożyć na ostudzony spód, udekorować owocami. Tartę schłodzić kilka godzin w lodówce.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.