Jagodzianki przepis II

Składniki:

Zaczyn

  • 100 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

Ciasto drożdżowe

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka, lekko ciepłego
  • 80 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • 500-600 g borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Kruszonka

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki pszennej

Jagodzianki przepis II

Maślane bułeczki z jagodowym nadzieniem, zwane potocznie jagodziankami to jedne z moich ulubionych słodkich przekąsek. Idealnie nadają się na śniadanie, do kawy czy jako przekąska. Polecam póki są jeszcze świeże boróweczki 🙂

Wykonanie:

Zaczyn

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.

Ciasto drożdżowe

Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać cukier, jajka, wyrośnięty zaczyn, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłe masło. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (trwa to około 10 min). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1- 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat, chwilę zagnieść, podzielić na ok. 80 g płaty ciasta. Rozwałkować, nadziać i skleić jak ciasto na pierogi, lekko spłaszczając przed wyłożeniem na blaszkę. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Wyrośnięte jagodzianki posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Kruszonka

W miseczce zagnieść składniki ręką, aż do powstania kruszonki. Gotową włożyć do lodówki.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.