Tort z truskawkami i brzoskwiniami

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 350 g truskawek
  • 2-3 krople aromatu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Do nasączenia

  • 1/2 szklanki syropu z puszki po brzoskwiniach

Wierzch i boki

  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 7 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • do ozdoby truskawki i winogrona
  • do obsypania boków krokant

Tort z truskawkami i brzoskwiniami

Torty przygotowuję okazjonalnie i mogę śmiało ten przepis polecić każdemu, bo nie jest trudny w przygotowaniu. Smak bardzo delikatny, klasyczny – „taki nie za słodki” 😉 Przepis pochodzi ze strony Małej cukierenki. Polecam!

Wykonanie:

Biszkopt

Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać. Białka ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Do syropu z puszki dolać wody, aby było 2/3 szklanki płynu, wymieszać. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Nasączyć go 1/3 ilością płynu, następnie posmarować go 3 łyżkami dżemu i na razie biszkopty odstawić.

Krem

Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki ciepłej wody. Serek włożyć do miski i wymieszać go z cukrem pudrem oraz aromatem. Parę truskawek (4-5) zmielić na mus i dodać do serka, wymieszać łyżką, Pozostałe truskawki pokroić na kawałki. Rozpuszczoną żelatynę dodać do serka mascarpone, wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić śmietanę i delikatnie wymieszać ją z serkiem, dodać pokrojone truskawki, wymieszać. Połowę masy truskawkowej wyłożyć na biszkopt w tortownicy posmarowany dżemem. Przykryć ją drugim krążkiem, nasączyć go połową płynu i posmarować dżemem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać i przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć go pozostałem płynem (ostatni krążek może nam wystawać poza tortownicę, proszę się tym nie przejmować). Ciasto wstawić do lodówki, na parę godzin, aż masa stężeje.

Wierzch i boki

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody. Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z serkiem. Tort wyjąć z lodówki i nożem oddzielić brzeg tortownicy od ciasta, delikatnie zdjąć obręcz. Przygotowanym kremem posmarować wierzch tortu i brzeg. Truskawki przepołowić i poukładać je na wierzchu tortu wzdłuż krawędzi. Na środku poukładać brzoskwinie i jeszcze parę truskawek oraz winogron. Brzeg tortu posypać krokantem. Na końcu owoce na wierzchu tortu posmarować tężejącą galaretką przy użyciu pędzelka (użyłam silikonowego pędzelka), aby ładnie błyszczały. Tort z truskawkami i brzoskwiniami przechowywać w lodówce.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.