Sernik wiedeński

Składniki:

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 10 jajek (jeśli są małe to 12)
  • 250 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński – czyli klasyczny sernik, bez spodu. Delikatny, rozpływa się w ustach. Polecam użyć ser twarogowy i go zmielić. Sprawdzony przepis, który jest prosty i na pewno Wam wyjdzie.

Wykonanie:

Masa serowa

Składniki na sernik ogrzać w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut (można końcówkami do ubijania) aż nabierze puszystości. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Następnie zmiksować z serem i mąką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, wymieszać dokładnie, ale niezbyt gwałtownie, najlepiej drewnianą szpatułką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy min. 26 cm posmarować od środka masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 5 minut.

Po skończeniu pieczenia sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem.

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.