Cytrynowiec

Składniki:

Biszkopt jasny

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki Szymanowskiej typ 480
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie biszkoptu

  • sok z pół cytryny
  • 1/4 szklanki wody

Lemon curd

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok z dwóch dużych cytryn
  • herbatniki (I warstwa)

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • herbatniki (II warstwa)

Masa śmietanowa

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 opakowania śmietan fix'u
  • 80 g orzechów makadamia

Deoracja

  • 12 sztuk bezików
  • 20 g orzechów makadamia

Cytrynowiec

Cytrynowiec to idealne ciasto na upalne dni. Lekkie i orzeźwiające. Składa się z biszkoptu, mocno cytrynowego kremu lemon curd, dwóch warstw herbatników, masy serowej i śmietanowej. Całość zwieńczona słodkim bezikiem.

Przy realizacji tego przepisu miałam okazję wykorzystać produkty marki Polskie Młyny. W biszkopcie użyłam Mąki Szymanowskiej uniwersalnej, która sprawdziła się idealnie. Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu, w której znajdziecie gotowe mieszanki jak i różne rodzaje mąki, które na pewno znajdą miejsce w Twojej kuchni.

Wykonanie:

Biszkopt jasny

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach (35cm x 25 cm). Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min, do suchego patyczka. Biszkopt po ostudzeniu nasączamy sokiem z cytryny i wodą.

Leom curd

Cytryny sparzyć i wyszorować, metalową miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna). Garnek z wodą napełniam do połowy. Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie rózgą. Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę.
Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek. Krem przekładamy na wystudzony biszkopt, a następnie układamy warstwę herbatników.

Masa serowa

Galaretki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Ser i cukier mieszamy za pomocą miksera. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewamy ją stopniowo do sera. Po każdym dodaniu dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na warstwę herbatników (już podczas wylewania masa powinna być stabilna). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Masa śmietanowa

Do misy miksera dodajemy śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan – fix’y i pokrojone orzechy makadamia.

Dekoracja

Na masie śmietanowej układamy beziki i posypujemy orzechami makadamia. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.