Babka Zebra

Składniki:

Ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 220 ml wody gazowanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do oprószenia formy

Babka Zebra

Popularna, prosta i bardzo szybka w wykonaniu babka wielkanocna. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę. Zapraszam na przepis!

Wykonanie:

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Do sztywnej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, wciąż ubijając, do masy dodawać na przemian olej, wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na najmniejszych obrotach miksera lub mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać 3 łyżki przesianej mąki, do drugiej – 3 łyżki kakao. Masy wymieszać z dodanymi składnikami, jeśli któraś z mas jest bardziej gęsta, dodać do niej odrobinę wody, gdyż obie powinny mieć taką samą gęstość.

Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, rozpocząć nakładanie od 2 łyżek masy jasnej w dowolnym miejscu na dnie formy, na wierzch masy jasnej nałożyć 2 łyżki masy ciemnej i na nią ponownie masę jasną, czynności powtarzać do wykończenia obu ciast (ja pod koniec nakładałam po jednej łyżce masy), ciasto powinno się samo rozlać po całej formie, ewentualnie można na koniec lekko potrząsnąć nią, by poziom ciasta się wyrównał.

Zebrę piec w 160-170 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (można również przez około 30 minut w 160 stopniach, a kolejne 30 minut w 170, dzięki temu babka w początkowej fazie pieczenia równo urosła). Na koniec, ale jeszcze ciepłą udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

1

Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.