Składniki:
Zaczyn
- 120 ml ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 50 g cukru
Nadzienie czekoladowo-cynamonowe
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki cukru
- 50 g tartej czekolady deserowej
Lukier
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
Strucla z czekoladą
Jeden z moich ulubieńców. Mianowicie dziś mam dla Was pyszną strucle z czekoladą i cynamonem. Oczywiście nadzienie może być inne – makowe, serowe czy jabłkowe, ale spróbujcie takiego połączenia. Gwarantuję, że zapach tej puchatej bułeczki będzie Was prześladował już na zawsze 😉
Wykonanie:
Zaczyn
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Ostawiamy na 10 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
Ciasto drożdżowe
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy w następującej kolejności resztę składników. Do mąki wlewamy rozczyn z drożdży, następnie letnie roztopione masło, 2 jajka+ żółtko i na koniec cukier. Całość wyrabiamy w mikserze planetarnym przez około 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. Ciasto lekko podsypujemy mąką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, tak aby podwoiło swoją objętość. Po upływie czasu dzielimy ciasto na pół. Z podanego przepisu otrzymamy dwie strucle. Każdy fragment ciasta wałkujemy na prostokąt ok 35 x 25 cm i nadziewamy. Najpierw całość smarujemy roztopionym masłem, następnie posypujemy cynamonem, przesiewamy kakao, dodajemy cukier i na koniec tartą czekoladę. Roladę zwijamy wzdłuż krótszego brzegu, a później przecinamy na pół i zaplatamy warkocz. Strucle przekładamy do keksówki i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Analogicznie przygotowujemy drugi fragment ciasta. Przed pieczeniem wierzch rolady smarujemy mlekiem i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół. Po lekkim przestudzeniu zabieramy się za przygotowanie lukru. Z podanych składników powstaje biały, lśniący lukier, który należy energicznie wymieszać i polać nasz wypiek.
Komentarzy