Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła lekko przestudzonego
- 100 g miodu (5-6 łyżek)
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia lub sody
Pierniczki świąteczne
Pachnie świętami! Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na pierniczki świąteczne – niezawodne i sprawdzone. Nadają się do jedzenia tuż po pieczeniu. Sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, polecam!
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Rozwałkować na ok. 4 mm. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Komentarzy