Muffinki kakaowe

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 185 g cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 250 ml oleju
  • 250 ml mleka

Muffinki kakaowe

Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, ale w domu nie masz czekolady… idealnym rozwiązaniem będą kakaowe babeczki, które zrobisz w pół godziny! Zapraszam na przepis!

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo przesiewać do masy – mąkę, proszek do pieczenia i kakao (masa jest bardzo gęsta). Kolejnym rokiem jest dodanie szklanki oleju i mleka (wlewamy cienkim strumieniem). Powstałą masę miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy do przygotowanych wcześniej papierowych foremek na muffinki, najlepiej w przeznaczonej do tego specjalnej blaszce, z której wyjdzie 12 babeczek. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 17-20 min. do tzw. suchego patyczka.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.