Beza z kremem

Składniki:

Beza (ok 10 bez o średnicy 10 cm)

  • 7 białek w temperaturze pokojowej
  • 350 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Krem

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: truskawki, maliny, borówki, porzeczki

Beza z kremem (mini pavlova)

Mini pavlova z kremem na bazie śmietanki i mascarpone to deser, który rewelacyjnie smakuje, cudnie się prezentuje, ale również wymaga od wykonującego staranności i cierpliwości. Życzę udanych wypieków!

Wykonanie:

Beza

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodawać po jednej łyżce cukru. Po dodaniu każdej łyżki ubijać pianę ok. 1min. Ważne by cukier całkowicie się rozpuścił. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze około minuty.  Całość ubijania zajęła mi około 20 minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zaznaczyć okręgi o średnicy 10 cm i wyciskać białka za pomocą rękawa cukierniczego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 120 stopni z funkcją termoobiegu na 2 minuty. A następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez 90 min lub dłużej jeśli bezy są nadal klejące (w zależności od piekarnika). Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy do całkowitego przestudzenia (najlepiej na całą noc).

Krem

Śmietankę i serek mascarpone ubijamy z dwoma łyżkami cukru na sztywną masę. Krem wykładamy na krótko przed podaniem i ozdabiamy świeżymi owocami.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.